Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Οπτικός

Γενική Περιγραφή: Ο Οπτικός ασχολείται με τη μέτρηση, κατασκευή ή προσαρμογή βοηθημάτων όρασης, όπως τα γυαλιά κάθε είδους ή οι φακοί επαφής, τα τηλεσκόπια και τα κιάλια.  Ειδικότερα, ο Οπτικός συνεργάζεται με τον οφθαλμίατρο και εκτελεί τις συνταγές του για γυαλιά με διορθωτικούς φακούς, βοηθά τον πελάτη του να επιλέξει σκελετό γυαλιών, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και προτείνει τις ποιότητες των διορθωτικών φακών. Ακόμη, κόβει και τροχίζει την περιφέρεια των φακών ανάλογα με το σκελετό και επισκευάζει σκελετούς.

Ακόμη, επιλέγει τον κατάλληλο τύπο φακών επαφής για κάθε πελάτη εξετάζοντας τον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού και ελέγχοντας την έκκριση δακρύων. Δίνει οδηγίες στον πελάτη για το πώς να τους τοποθετεί, τους βγάζει και τους καθαρίζει. Μέχρι να προσαρμοστεί ο φακός επαφής στον πελάτη, ο οπτικός πρέπει να τον εξετάζει αρκετές φορές κάνοντας λεπτές επιδιορθώσεις.

Προϋποθέσεις Άσκησης Επαγγέλματος: Στον πτυχιούχο ΤΕΙ χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη νομαρχία.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Για να γίνει κανείς Οπτικός χρειάζεται να σπουδάσει στο Τμήμα Οπτικής των ΤΕΙ, ή να αποκτήσει δίπλωμα ΙΕΚ, αν θέλει να εργαστεί ως Βοηθός Οπτικού. Ο πτυχιούχος ΤΕΙ μπορεί, αν θέλει, να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο από τα Τμήματα Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Ψυχολογίας, εφόσον επιτύχει στις κατατακτήριες εξετάσεις των αντίστοιχων τμημάτων.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Η εργασία του Οπτικού απαιτεί:

  • Ακρίβεια, προσοχή, υπευθυνότητα
  • Καλή γνώση του αντικειμένου
  • Κρίση και αντίληψη της περίπτωσης που αναλαμβάνει
  • Επιδεξιότητα
  • Αίσθημα τάξης και καλαισθησία
  • Υπομονή, επικοινωνιακές δεξιότητες και διάθεση φιλικής εξυπηρέτησης
  • Γνώσεις και εμπειρία προώθησης πωλήσεων και δημοσίων σχέσεων.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Ο Οπτικός προσφέρει υπηρεσίες άμεσης ανάγκης και το επάγγελμα έχει περιθώρια ανάπτυξης, χωρίς να έχει παρουσιαστεί ακόμα κορεσμός. Υπάρχουν καλές προοπτικές απασχόλησης με ικανοποιητικά εισοδήματα. Ο Οπτικός μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του κατάστημα πώλησης οπτικών ειδών, ή ως υπάλληλος σε καταστήματα, εργαστήρια ή βιομηχανίες οπτικών ειδών.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Οπτικός εργάζεται ατομικά, όρθιος ή καθιστός, ανάλογα με τη συγκεκριμένη εργασία που εκτελεί. Εργάζεται εντός καταστήματος, εργαστηρίου ή βιομηχανίας, με καλές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας, σε ωράρια που καθορίζονται από το χώρο απασχόλησής του.

Επαγγελματικές Οργανώσεις: Συλλογικός φορέας του επαγγέλματος είναι η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών.