Η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των Πανελλαδικών ξεκαθάρισε περισσότερο το τοπίο στις βάσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι τάσεις διαμορφώνονται ως εξής:
1. Ανθρωπιστικών νομικών και κοινωνικών επιστημών
Οι πολύ καλές επιδόσεις σε Αρχαία και Ιστορία δείχνουν ότι τελικά οι βάσεις των περιζήτητων Σχολών θα κυμανθούν στα ίδια (πάνω-κάτω) επίπεδα με πέρυσι. Τα πράγματα ίσως φανερωθούν πως θα είναι δύσκολα για όσους εξετάστηκαν στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, για τα παραϊατρικά, λόγω της μείωσης των αριστούχων (12,5% έναντι 22%) αλλά και της ποινής μορίων.
2. Θετικών και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία φυσικομαθηματικές
κ.λπ.)
Οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Χημεία φανερώνουν, αλλά και το ότι υπήρξαν υποψήφιοι που ανταποκρίθηκαν στη δυσκολία και τον όγκο των θεμάτων, δείχνουν ότι οι βάσεις στις περιζήτητες Σχολές δεν θα παρουσιάσουν σημαντικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, στις χαμηλόβαθμες Σχολές αναμένεται η πτώση να είναι σημαντική, κυρίως για τα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ.
3. Υγείας
Το ότι η βαθμολογία κυμάνθηκε πάνω-κάτω σε ίδια με πέρυσι επίπεδα, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισακτέων, δείχνει ότι οι βάσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πιθανότητα ελαφράς ανόδου, τόσο στις Ιατρικές όσο και στις υπόλοιπες δημοφιλείς Σχολές, αλλά και στις μεσαίες. Πτώση αναμένεται για τα ΤΕΙ.
4. Εκπαίδευσης
Ο διπλασιασμός των υποψηφίων (σε σχέση με πέρυσι) στο πεδίο αυτό δείχνει πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των βάσεων, που μπορεί να φτάσει και ξεπεράσει τα 1.000 μόρια. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι επιδόσεις ήταν πολύ κακές.
5. Οικονομίας διοίκησης
Οι πολύ χαμηλές επιδόσεις σε Μαθηματικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας θα ρίξουν τις βάσεις στο πεδίο αυτό. Πιθανή εξαίρεση από τη μεγάλη αυτή πτώση ίσως αποτελέσουν οι Σχολές Πληροφορικής.
Πηγή: εφημ. «Καθημερινή», «Ελεύθερος Τύπος»