Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Στα ύψη οι βάσεις εισαγωγής

Στα ύψη αναμένεται να κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Αιτία είναι η μείωση συνολικά κατά 220 των θέσεών τους, με αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μείνουν εκτός, ακόμη κι αν συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς-αναλυτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», η βάση στην Ιατρική Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, συνεχίζοντας την περυσινή ανοδική πορεία, ενώ προς τα πάνω θα κινηθούν οι βάσεις και στα υπόλοιπα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας (π.χ. φαρμακευτικής, βιολογίας κ.ά.). Μάλιστα, στα τμήματα Χημείας, τα οποία εντάχθηκαν φέτος στο 3ο πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να «εκτοξευθούν», ξεπερνώντας για πρώτη φορά ακόμα και αυτές των Χημικών Μηχανικών.

Στον αντίποδα, ευκολότερη θα είναι η διεκδίκηση μιας θέσης σε «δευτεροκλασάτα» τμήματα πανεπιστημίων του 1ου επιστημονικού πεδίου ή TEI τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας και μένουν στα… αζήτητα. Ενδεικτικά, στα πανεπιστήμια, αυξάνονται συνολικά κατά 115 οι εισακτέοι στα τμήματα Θεολογίας την ώρα που η ανεργία των θεολόγων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, ενώ στα ΤΕΙ ερωτήματα προκαλεί η επιλογή να αυξηθούν κατά 100 οι θέσεις στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας στον Πειραιά, όταν ο τομέας αυτός στην χώρα μας είναι παρηκμασμένος.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις εισακτέων καταγράφονται στις περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η μάχη που θα δοθεί μεταξύ των αριστούχων να είναι «σκληρή». Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιατρική Σχολή Αθηνών θα διατεθούν φέτος 140 θέσεις έναντι 190 πέρυσι (-50), στην Ιατρική Θεσσαλονίκης 130 έναντι 180 (-50), ενώ στα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 150 θέσεις έναντι 200 πέρυσι (-50), Μαθηματικών Αθήνας 200 έναντι 250 (-50), Νομικής Θεσσαλονίκης 330 θέσεις έναντι 370 (-40), Χημικών Μηχανικών Αθήνας 100 έναντι 130 (-30) και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης 90 θέσεις έναντι 120 πέρυσι (-30).

 

 

Πηγή: εφημερίδα "Ημερησία"

 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop