Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Γλύπτης

Γενική Περιγραφή: Γλύπτης είναι ο καλλιτέχνης που με οδηγό την εμπνευσή του δημιουργεί έργα τέχνης, όπως ολόγλυφες μορφές, ανάγλυφες παραστάσεις διάφορες συνθέσεις και διακοσμητικά σύνολα. Έτσι, ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιεί, λαξεύει μάρμαρο ή πέτρα, σαλίζει ξύλο, χύνει μέταλλο ή πλάθει πηλό και γύψο. Επίσης, ανάλογα με την εξειδίκευση και την τεχνοτροπία του δημιουργεί έργα σύνθετα ή απλά χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και αντικείμενα, όπως γυαλί, μεταλλικά ελάσματα, χαρτί, πλαστικό κ.ά. Στο πρώτο στάδιο της εργασίας του, μελετάει το σχέδιο του ανάγλυφου ή του γλυπτού που θέλει να κατασκευάσει, που του παρέδωσε ο σχεδιαστής ή μπορεί να εμπνεύστηκε ο ίδιος. Στη συνέχεια, επιλέγει το κατάλληλο υλικό που θα χρησιμοποιήσει και αποτυπώνει με ακρίβεια επάνω του το σχέδιο. Μετά σκαλίζει το υλικό, αφαιρεί τα περιττά κομμάτια και λειαίνει την επιφάνεια με τα κατάλληλα για την περίπτωση εργαλεία, για να σχηματιστεί σταδιακά η μορφή του έργου. Για την εργασία του χρησιμοποιεί καβαλέτα γλυπτικής, οξυγόνο, φορητά ηλεκτρικά εργαλεία, σπάτουλες, καλέμια, σμυρίγδια και ειδικά μηχανήματα, ανάλογα με το υλικό που επεξεργάζεται.

Επαγγελματική Κατοχύρωση: Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Γλύπτη είναι τα αντίστοιχα του Ζωγράφου ή του Χαράκτη.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Σπουδές παρέχονται στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα και χορηγείται πτυχίο επιπέδου 4. Βασικές γνώσεις της γλυπτικής τέχνης μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) ή με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία. Ο Γλύπτης μπορεί να ειδικευτεί στην επεξεργασία συγκεκριμένου υλικού ή τεχνοτροπίας, για τη δημιουργία έργων τέχνης διαφορετικής, κάθε φορά, χρήσης.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο Γλύπτης απαιτείται να έχει:

  • Ταλέντο, δημιουργική φαντασία, καλαισθησία
  • Καλλιτεχνική παιδεία και ευαισθησία
  • Υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα
  • Ακρίβεια, προσοχή και ιδιαίτερη μεθοδικότητα
  • Υπολογιστική ικανότητα
  • Εξαιρετική αντίληψη των διαστάσεων του χώρου και της ισορροπίας των όγκων
  • Ικανότητα στο συνδυασμό υλικών, χρωμάτων, σχημάτων
  • Ικανότητα ελέγχου της υφής των επιφανειών και επιδεξιότητα στη χρήση των ειδικών εργαλείων που χρησιμοποιεί
  • Επαρκής φυσική δύναμη, αντοχή, ευκινησία και δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων
  • Γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση Η/Υ
  • Κοινωνικές δεξιότητες.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Δεν απαιτείται ειδική άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Μπορεί να εργαστεί σε επιχειρήσεις παραγωγής γλυπτών ή άλλων ανάλογων έργων τέχνης, σε νομισματοκοπεία, σε τράπεζες, ή ως καθηγητής στην εκπαίδευση αν είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ανοίξει δικό του εργαστήριο ή αίθουσα εκθέσεων και πώλησης έργων τέχνης. Οι αποδοχές του Γλύπτη είναι ικανοποιητικές και ανάλογες με το ταλέντο και τα προσόντα του ως καλλιτέχνη. Η αγορά έργων τέχνης είναι συνήθως περιορισμένη, αν και διευρύνεται με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση της αισθητικής άποψης για τη διακόσμηση των χώρων εργασίας, κατοικίας ή ψυχαγωγίας των ανθρώπων.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Γλύπτης εργάζεται κάτω από συνθήκες αρκετά κοπιαστικές. Δουλεύει, συνήθως, μόνος του και επεξεργάζεται υλικά που είναι δύσκολα στο χειρισμό τους. Η εργασία του είναι χειρωνακτική και καλλιτεχνική ταυτόχρονα. Απαιτούνται πολλές ώρες ορθοστασίας ή διαρκούς κίνησης. Η σωματική κόπωση και η ένταση χαρακτηρίζουν την εργασία του, παράλληλα όμως υπάρχει και η ικανοποίηση της δημιουργίας μετά την ολοκλήρωση του έργου του. Χρειάζεται να ταξιδεύει αρκετά συχνά για να επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και εκθέσεις, προκειμένου να ενημερώνεται σχετικά με τη δουλειά του. Έρχεται σε επικοινωνία με οργανωτές εκθέσεων, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης έργων τέχνης, ή υποψήφιους αγοραστές των έργων του. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο και εργάζεται με οδηγό την έμπνευση και τη διάθεσή του. Σε περιόδους παράδοσης έργων μπορεί να δουλεύει σε εντατικούς και αρκετά κουραστικούς ρυθμούς. Εργάζεται σε καλά φωτισμένο εργαστήριο, απομονωμένο από θορύβους, αλλά με αρκετή σκόνη και οσμές από την επεξεργασία και πρόσμειξη των υλικών που χρησιμοποιεί για το έργο του. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, στον χειρισμό των ηλεκτρικών του εργαλείων.