Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Τεχνίτης Δερμάτινων Ειδών

Γενική Περιγραφή: Ο Τεχνίτης Δερμάτινων Ειδών κατασκευάζει τσάντες, παπούτσια, ζώνες, βαλίτσες και κάθε είδος δερμάτινων ειδών. Αφού επιλέξει τα σχέδια που προτιμούν οι πελάτες, σχεδιάζει τα πρότυπα σχέδια πάνω σε χαρτόνι. Στη συνέχεια, επιλέγει το δέρμα που θα χρησιμοποιήσει, ανάλογα με το είδος που θέλει να κατασκευάσει, και το κόβει στο σχήμα του προτύπου με το ψαλίδι ή με ένα ειδικό εργαλείο ή με την πρέσα. Κατόπιν, καθαρίζει το δέρμα, ρεγουλάρει και λεπταίνει τα άκρα του με τη βοήθεια ενός ειδικού μαχαιριού ή με τη μηχανή, ώστε να μην είναι σκληρό στα σημεία σύνδεσης. Αφού δώσει οριστικό χρώμα στο δέρμα, λειαίνει και στιλβώνει την επιφάνειά του.

Μετά από αυτή την προετοιμασία, τα κομμάτια του δέρματος είναι έτοιμα για να συναρμολογηθούν και να ραφτούν. Το ράψιμο γίνεται συνήθως στη μηχανή ή μερικές φορές στο χέρι, με λαβίδες, σουβλιά και γάντζους. Τέλος, ο Τεχνίτης ενσωματώνει στο είδος που κατασκευάζει τα διάφορα εξαρτήματα, δηλαδή λαβές, φερμουάρ, φόδρες, κλειδαριές, χαρτόνια και τα εσωτερικά τελειώματα.

Εξοπλισμός και Μέσα: Οι επαγγελματίες της ομάδας αυτής χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία και μηχανήματα. 

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν να ειδικευτούν σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ, σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, στο Ελληνικό Κέντρο Δέρματος του ΕΟΜΜΕΧ ή να μάθουν εμπειρικά την τέχνη εργαζόμενοι δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να έχουν:

  • Ηρεμία, υπομονή και σωματική αντοχή
  • Συνεργατικότητα, συνέπεια
  • Επιδεξιότητα στο χειρισμό εργαλείων και μηχανών
  • Αισθητική αντίληψη
  • Ικανότητα συνδυασμού χρωμάτων
  • Ικανότητα αντίληψης των σχημάτων.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Η μαζική εισαγωγή δερμάτινων ειδών έχει δημιουργήσει κρίση στον κλάδο και απαιτείται αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν το διεθνή ανταγωνισμό και να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.  Οι επαγγελματίες της ομάδας αυτής, ανάλογα με την ειδικότητά τους, μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις και εργοστάσια κατασκευής υποδημάτων και άλλων δερμάτινων ειδών ως μισθωτοί, ή και να ανοίξουν δική τους επιχείρηση (βιοτεχνία ή κατάστημα), αναλαμβάνοντας εργασίες για λογαριασμό άλλων καταστημάτων, εταιρειών ή και ιδιωτών.

Γενικότερα, οι αμοιβές για τα επαγγέλματα αυτά θεωρούνται χαμηλές.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Στους χώρους εργασίας υπάρχει έντονος θόρυβος και μυρωδιές από δέρματα, ζέστη, ατμούς κ.λπ. και εργάζονται ατομικά ή ομαδικά σε κλειστούς χώρους.