Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής

Γενική Περιγραφή: Ο Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής ασχολείται με την κατασκευή χρυσών, ασημένιων ή από άλλα μέταλλα κοσμημάτων. Οι ασχολίες και οι δραστηριότητές του για την παραγωγή κοσμημάτων είναι η σχεδίαση του κοσμήματος, η επιλογή και το κόψιμο μετάλλων, η κατασκευή, το ξέπλυμα και ο καθαρισμός του έτοιμου κοσμήματος, το φινίρισμά του και το δέσιμο πολύτιμων πετρών, αν έχει το κόσμημα.

Στην περίπτωση που ο Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής ασχολείται και με το εμπόριο κοσμημάτων, επιπλέον δραστηριότητές του είναι η διαχείριση και διοίκηση του καταστήματος, η προμήθεια εμπορευμάτων και υλικών και το εμπόριο κοσμήματος.

Εξοπλισμός και Μέσα: Ο Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία, όπως μοτέρ τροχίσματος, χυτόπρεσσα, μπάνιο καθαρισμού κοσμήματος, μηχάνημα πίεσης ατμού κ.ά.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής θεωρείται απαραίτητο να διαθέτει γνώσεις χρυσοχοΐας-αργυροχρυσοχοΐας. Τέτοιες γνώσεις αποκτώνται είτε από φοίτηση σε ανάλογα κρατικά ή ιδιωτικά ΙΕΚ, είτε με πρακτική άσκηση δίπλα σε κάποιον άλλο τεχνίτη επαγγελματία.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Ο επαγγελματίας του χώρου διαθέτει:

  • Φαντασία, επινοητικότητα
  • Υπομονή, συνέπεια
  • Επιδεξιότητα με τις κατασκευές και αισθητική αντίληψη
  • Καλαισθησία.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Υπάρχει ζήτηση για τους ανάλογους τεχνίτες, η οποία αυξάνεται με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού και τη δυνατότητα αγοράς κοσμημάτων.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Η κατασκευή κοσμημάτων είναι εργασία χειρωνακτική και συνήθως κουραστική, γιατί απαιτεί από τον επαγγελματία να βρίσκεται πολλές ώρες καθισμένος και σκυμμένος στον πάγκο εργασίας του εργαστηρίου του χρησιμοποιώντας τα χέρια του. Δεν απαιτεί ταξίδια ή μετακινήσεις, εκτός από την περίπτωση που ο επαγγελματίας ασχολείται και με το εμπόριο των κοσμημάτων, οπότε κάνει περιοδείες σε διάφορες πόλεις. Η εργασία αυτή εκτελείται ομαδικά και ατομικά ανάλογα με το χώρο απασχόλησης του επαγγελματία. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκτέλεση της εργασίας για αποφυγή μικροατυχημάτων.