Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ξυλουργός

Γενική Περιγραφή: Αντικείμενο του Ξυλουργού είναι η επεξεργασία ακατέργαστου ξύλου για την κατασκευή επίπλων, επενδύσεων τοίχων και κουφωμάτων. Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν τα ραντεβού με τους πελάτες, τη μελέτη του χώρου τοποθέτησης της κατασκευής, το σχεδιασμό κατασκευής ή μελέτης των σχεδίων που προτείνουν οι πελάτες, την επαφή με τους προμηθευτές πρώτων υλών, την επιλογή και κατεργασία του κατάλληλου ξύλου και τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση της κατασκευής.

Εξοπλισμός και Μέσα: Στην εργασία του ο Ξυλουργός χρησιμοποιεί πριονοκορδέλα, πλάνη, σβούρα, γωνιάστρα, φρέζα, πολυτρύπανο, συγκολλητή, απλά ξυλουργικά εργαλεία όπως σφυρί, τανάλια, ροκάνι κ.λπ.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Συνήθως η τέχνη του Ξυλουργού μαθαίνεται μέσα από την εμπειρία, με μαθητεία κοντά σε κάποιον έμπειρο τεχνίτη. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για σπουδές σε ΙΕΚ και ΤΕΕ. Επίσης, ο ΟΑΕΔ πραγματοποιεί κατά καιρούς σεμινάρια επιμόρφωσης επαγγελματιών ξυλουργών.

Απαιτούμενες Δεξιότητες: Για την τέχνη του Ξυλουργού απαιτείται:

  • Καλή επικοινωνία με τους πελάτες
  • Καλαισθησία και επινοητικότητα
  • Δυναμισμός
  • Συνέπεια και ευσυνειδησία
  • Υπολογιστική ικανότητα
  • Μαθηματική και μηχανική ικανότητα
  • Ικανότητα αντίληψης του χώρου και των όγκων
  • Επιδεξιότητα και αισθητικό κριτήριο.

Επαγγελματικές Προοπτικές: Το επάγγελμα εμφανίζει αρκετή ζήτηση λόγω έλλειψης εξειδικευμένων Ξυλουργών, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται σε μεσαία προς υψηλά επίπεδα. Ο Ξυλουργός απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα ως υπάλληλος σε επιχείρηση κατασκευής επίπλων, στο δημόσιο τομέα ως υπάλληλος διαφόρων οργανισμών, τραπεζών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.λπ., όπου αναλαμβάνει τη συντήρηση των επίπλων ή την κατασκευή άλλων ξύλινων κατασκευών, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δική του επιχείρηση.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο επαγγελματίας Ξυλουργός εργάζεται ανάλογα με την εργασία που έχει αναλάβει σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους. Το ωράριο εργασίας του είναι σύμφωνο με το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης όπου εργάζεται, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να επεκταθεί λόγω εποχιακού φόρτου εργασίας.

Τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητες οι μετακινήσεις για την εξυπηρέτηση των πελατών και για την εγκατάσταση των κατασκευών. Η επεξεργασία του ξύλου γίνεται σε περιβάλλον με αρκετό θόρυβο, σκόνη, πριονίδια και αναθυμιάσεις από τις κόλλες. Οι ξυλουργικές εργασίες είναι κουραστικές γιατί πολλές φορές εκτελούνται γονατιστά ή απαιτούν πολύωρη ορθοστασία.