Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ελαιοχρωματιστής

Γενική Περιγραφή: Ο Ελαιοχρωματιστής είναι ο εξειδικευμένος τεχνίτης, ο οποίος ασχολείται με το βάψιμο των εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, των ντουλαπιών, των θυρών, των παραθύρων και άλλων επιφανειών με ελαιοχρώματα, βερνίκια και πλαστικά, εξασφαλίζοντας έτσι την προστασία και την ωραία εμφάνισή τους. Πιο συγκεκριμένα, προετοιμάζει τις επιφάνειες που πρόκειται να βάψει, κάνοντας επιχρίσεις στα μέρη που παρουσιάζουν κοιλώματα (καθαρίζει, στοκάρει) και αφαιρεί την παλιά βαφή, όταν χρειάζεται, φτιάχνει τις βαφές και συνθέτει τα διάφορα χρώματα και υλικά. Παράλληλα δε, εκτελεί με τεχνική αρτιότητα και σε κάθε είδος επιφάνειας, ειδικούς διακοσμητικούς χρωματισμούς, όπως απομίμηση μαρμάρου, απομίμηση ξύλου,  δημιουργία ειδικών επιφανειών, επενδύει με ταπετσαρία οροφές και εσωτερικούς τοίχους κτιρίων, προγραμματίζει χρονικά και οικονομικά το αντικείμενό του, φροντίζοντας για την πιστή εφαρμογή των μελετών και συνεργαζόμενος με τους εμπλεκόμενους παράγοντες του όλου έργου.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον: Ο Ελαιοχρωματιστής εργάζεται συνήθως όρθιος ή σκυμμένος σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, προκειμένου να τρίψει με γυαλόχαρτο τις επιφάνειες που πρόκειται να στοκάρει ή να χρωματίσει, ενώ πολλές φορές εργάζεται πάνω σε σκάλες ή σκαλωσιές και επομένως πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όταν εργάζεται σε κλειστούς χώρους, επικρατεί η έντονη μυρωδιά από τα χρώματα και τα διαλυτικά των χρωμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργικές δερματικές παθήσεις. Κατά την εκτέλεση των εργασιών χρωματισμού λερώνεται αρκετά με τα χρώματα και αναγκάζεται να καθαριστεί με διαλυτικά χρωμάτων, ενώ γενικότερα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο χώρο της εργασίας του.

Απαιτούμενες δεξιότητες: Ο Ελαιοχρωματιστής πρέπει να διαθέτει:

  •  Επιδεξιότητα και ευελιξία στα χέρια και τα δάχτυλα
  • Δημιουργικότητα και φαντασία
  • Αισθητική του χρώματος και οι γνώσεις περί χρωματικών συνδυασμών και χρωματικής αρμονίας
  • Καλή όραση και ικανότητα του διαχωρισμού των λεπτών διαφορών των χρωμάτων
  • Υπευθυνότητα και η συνέπεια
  • Οργάνωση και η μεθοδικότητα στις εργασίες του
  • Ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο με τους πελάτες όσο με τους συναδέλφους του και τα συνεργεία
  • Παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στο χώρο των υλικών κατασκευής και διακόσμησης με νέα υλικά και καινούργιες εκφραστικές δυνατότητες

Απαραίτητη είναι η εξοικείωση του ελαιοχρωματιστή, με θέματα προστασίας περιβάλλοντος και χρήσης των φιλικών υλικών προς αυτό, η τήρηση των απαραίτητων συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής στον χώρο εργασίας του και οι οικονομικές γνώσεις, από τον απλό οικονομικό προγραμματισμό του έργου έως γνώσεις οργάνωσης και λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων.

Απαιτούμενη εκπαίδευση: Σπουδές και κατάρτιση επιπέδου 1 αποφοίτων Γυμνασίου, στο επάγγελμα του ελαιοχρωματιστή, μπορούν να γίνουν στον Τομέα Δομικών και Συναφών Κατασκευών των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ εποπτείας ΟΕΕΚ, στην ειδικότητα Ελαιοχρωματιστής. Γνώσεις ελαιοχρωματιστή μπορεί να αποκτήσει κάποιος και με το σύστημα της μαθητείας και εκπαίδευσης στο χώρο της εργασίας, κοντά σε έμπειρο ελαιοχρωματιστή.

Επαγγελματικά Δικαιώματα: Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ελαιοχρωματιστή δεν προβλέπονται με Προεδρικό Διάταγμα.  Ο κάτοχος διπλώματος ΙΕΚ της ειδικότητας Ελαιοχρωματιστής, έχει πιστοποιήσει όλες τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα για να εργαστεί στον κλάδο του.

Γενικά για τους αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. αναγνωρίζεται το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης ως τυπικό προσόν για διορισμό στο Δημόσιο. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.

Επαγγελματικές προοπτικές: Ο ελαιοχρωματιστής μπορεί να αναλαμβάνει εργολαβικά ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως μέλος ή υπεύθυνος συνεργείου, ως τεχνίτης ή εργοδηγός κατασκευαστικής εταιρείας, το βάψιμο ή το φρεσκάρισμα οικοδομών και σπιτιών. Οι προοπτικές απασχόλησης του επαγγέλματος αυτού δεν διαφαίνονται θετικές λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει αρκετούς κλάδους, μεταξύ αυτών και τον κλάδο των οικοδομών.