Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Εικονολήπτης

Γενική Περιγραφή:
Ο Eικονολήπτης ασχολείται με τo χειρισμό της κάμερας λήψης εικόνων για λογαριασμό τηλεοπτικών σταθμών, εταιρειών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών κ.λπ. Έχει, επίσης, την ευθύνη για την καλή συντήρηση των μηχανημάτων του και τη μεταφορά τους σε περίπτωση εξωτερικών λήψεων. Πολλές φορές φροντίζει και για την ασφαλή μεταφορά των ταινιών στις αίθουσες επεξεργασίας εικόνας του σταθμού όπου εργάζεται. 

Κατά τη διάρκεια της εργασίας του συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη, ενώ σε απλά εξωτερικά γυρίσματα δημοσιογραφικού χαρακτήρα πολλές φορές αναλαμβάνει ο ίδιος αυτόν το ρόλο. Άλλες φορές χρησιμοποιεί πολυκάμερα για τη λήψη. Στις περιπτώσεις αυτές συνεργάζεται και με άλλους Εικονολήπτες.

Εξοπλισμός και Μέσα: 
Ο Εικονολήπτης χρησιμοποιεί κάμερα, τρίποδα, φακούς, φίλτρα, μπαταρίες κ.λπ.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση:
Ως Εικονολήπτης μπορεί κανείς να ειδικευτεί σε ειδικά τμήματα των Σχολών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, καθώς και τμήματα των ΙΕΚ. Επίσης, οι σπουδές φωτογραφίας μπορούν να δώσουν βασικές γνώσεις για την ενασχόληση με το επάγγελμα του Εικονολήπτη.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:
Για την εργασία του Εικονολήπτη απαιτούνται:

  • Σωματική αντοχή
  • Καλή όραση, σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών, ικανότητα αντίληψης του χώρου, παρατηρητικότητα
  • Κριτική σκέψη, ευσυνειδησία, ευαισθησία, ψυχραιμία, δυναμισμός
  • Αισθητική αντίληψη.

Επαγγελματικές Προοπτικές:
Πρόκειται για επάγγελμα με αρκετές δυνατότητες εξέλιξης και ικανοποιητικές αμοιβές. Οι Εικονολήπτες μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί ή να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς, διαφημιστικές εταιρείες κ.λπ.

Εργασιακές Συνθήκες και Περιβάλλον:
Ο Εικονολήπτης εργάζεται πίσω από την κάμερα, σε ειδικές αίθουσες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων (στούντιο) ή σε άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι εξωτερικές λήψεις πολλές φορές γίνονται κάτω από δύσκολες ή επικίνδυνες συνθήκες (κακοκαιρία, επεισόδια διαδηλωτών, πεδία μαχών). Συχνά αναγκάζεται να ταξιδεύει ή και να εργάζεται βράδυ.