Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Οι 6 καλύτεροι εργοδότες για κατόχους MBA

Κάθε χρόνο, η εταιρεία Universum πραγματοποιεί μια έρευνα για λογαριασμό του CNN σχετικά με τις τάσεις στην αγορά εργασίας γύρω από τους κατόχους MBA και παρουσιάζει το προφιλ των 15 πιο περιζήτητων εργοδοτών.

Πρώτη σε αυτή τη λίστα έρχεται η Google στην οποία δηλώνει πως επιθυμεί να δουλέψει το 25% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ο λόγος είναι η τάση των περισσότερων αποφοίτων να εργαστούν σε ένα δημιουργικό περιβάλλον που θα τους προσφέρει ευκαιρείες να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να δείξουν πόσο αξίζουν. Η Hannah Mestel που συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα της Google για κατόχους MBA δηλώνει πως στην “Google δεν ζεις σε ένα μικρό κουτί στο οποίο περιορίζεσαι αλλά αντιθέτως η κάθε θέση σχετίζεται με επαφές σε ολόκληρο τον κόσμο και χρειάζεται συνεχώς την καλλιέργεια νέων δεξιότητων”. Αυτό που αναζητούν είναι ανθρώπους “με ικανότητα να λύνουν προβλήματα και να έχουν γενική εποπτεία των θεμάτων της εταιρείας. Η δουλειά αλλάζει διαρκώς και είναι σημαντικό να έχουμε ανθρώπους που να μπορούν να προσαρμόζονται.”. Η Google αυξάνει συνεχώς το μόνιμο προσωπικό της καθώς η ίδια μεγαλώνει και ωριμάζει. Το μόνιμο προσωπικό της έχει αυξηθεί κατά 33% με μεγάλες αλλαγές στον τομές των πωλήσεων και του marketing. Ο τεχνολογικός γίγαντας δεν ανακοινώνει συγκεκριμένες θέσεις αλλά από ένα σύνολο διαθέσιμων βιογραφικών επιλέγει συνεχώς όλο και περισσότερους συνεργάτες. Περισσότεροι από 100 MBA interns εργάζονται στο Googleplex αυτή τη χρονιά.

Η δεύτερη εταιρεία είναι η McKinsey με ποσοστό αποφοίτων που θέλουν να εργαστούν σε αυτή κοντά στο 17.76%. Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία έχει κληθεί να συμβουλεύσει προέδρους, βιομηχανίες και ορισμένους από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες του κόσμου. Οι απόφοιτοι MBA που προσλαμβάνονται εργάζονται σε σημαντικά θέματα για μια σειρά διαφορετικών διεθνών οργανισμών και θεσμών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα εξηγεί ο Brian Rolfes – διευθυντής του τμήματος Διεθνών προσλήψεων. Η McKinsey ψάχνει το εξαιρετικό ταλέντο χωρίς ωστόσο να μπορούμε να πούμε πως υπάρχει ένα συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου της McKinsey. Η κουλτούρα μας στηρίζεται στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και τη δύναμη των αξιών μας. Δεν ανακοινώνει συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων όμως όπως εξηγεί ο Rolfes συνεχώς αναζητά μοναδικά ταλέντα σε όλο τον κόσμο.

Η τρίτη εταιρεία είναι η Apple καθώς η iEconomy συνεχίζει να την κρατάει ψηλά. Με πωλήσει που την καθιστούν τον τεχνολογικό γίγαντα των αγορών η Apple ενδιαφέρεται για την πρόσληψη κατόχων MBA και μάλιστα για ένα σύνολο τομέων που μπορεί να αφορούν το real estate μέχρι τον οικονομικό σχεδιασμό και το εμπόριο. Η Apple θέλει ανθρώπους που έχουν πάθος για τα προιόντα της και αυτό σημαίνει πολύ περισσότερα από το να μην μπορείς να ζήσεις χωρίς το iphone σου. Η κατανόηση των καταναλωτικών τάσεων και η εμμονή με τη λεπτομέρεια είναι δυο σημαντικά πεδία. Η αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε αύξηση των προσλήψεων και την τάση πρόσληψη περισσότερων κατόχων MBAs. Το περιοδικό Fortune είδε πως περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που ανέφεραν τον όρο MBA στο προφίλ τους στο Linkedin δούλεψαν στην Apple για περισσότερο από δυο χρόνια.

Τέταρτη έρχεται η Bain & Company. Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο κατά πόσο οι υποψήφιοι είναι ικανοί να παράγουν έργο και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες προκειμένου να ολοκληρώσουν το καθήκον που τους ανατίθεται. Ψάχνουν ανθρώπους που θα βοηθήσουν να γίνει μια αλλαγή. Ο Hagey που είναι διευθυντής του HR της εταιρείας εξηγεί πως η πρόσληψη κατόχων MBA θα φτάσει τους 400 ανθρώπους παγκοσμίως και κατά την περίοδο του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν 200 άτομα για την πρακτική τους.

Ο 5ος καλύτερος και πιο περιζήτητος εργοδότης είναι η Boston Consulting Group στην οποία θέλει να εργαστεί το 12,87%. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως η οποία άλλωστε και στη λίστα του περιοδικού Fortune είχε καταταγεί No.2. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει διαφορετικά καθώς πραγματικά προσελκύει αποφοίτους πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Η Jennifer Comparoni που είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη αποφοίτων υποστηρίζει πως οι περισσότεροι θέλουν να έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν κάτι στο περιβάλλον που ζούμε και η Boston Consultin Group τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Εκείνο που ψάχνουμε είναι η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η ικανότητα να πείθουν για τις ιδέες τους και όσα υποστηρίζουν. Η εταιρεία δηλαδή δίνει έμφαση στις ηγετικές δυνατότητες του ατόμου αλλά παράλληλα ενδιαφέρεται και για το κατα πόσο μπορούν οι εργαζόμενοι να επικοινωνούν με ανθρώπους σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ακολουθώντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων, η εταιρεία σίγουρα προσλαμβάνει συνεχώς νέα άτομα καθώς ενδιαφέρεται για ανάπτυξη. Ωστόσο δεν ανακοινώνει συγκεκριμένα νούμερα και αριθμούς προσλήψεων.

Στην 6η θέση συναντάμε την εταιρεία Amazon που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η πρόσφατη επένδυση της εταιρείας στο Seattle όπου αγόρασε μια τεράστια έκταση γης και προσανατολίζεται στην κατασκευή τριών πολύοροφων κτιρίων είναι δείγμα της ανάπτυξης της εταιρείας. Οι απόφοιτοι MBA στην εταιρεία ασχολούνται κυρίως με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προιόντων, την εύρεση νέων τρόπων για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελτών ή να αξιολογήσουν τις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας. Το πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου διαδίδεται και αναπτύσσεται ταχύτατα και η εταιρεία αναζητά ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές. Οπως αναφέρει η εταιρεία αναζητά ηγέτες που κινούνται γρήγορα, είναι ικανοί να επιλύουν σύνθετα προβλήματα και έχουν τη θέληση να διορθώνουν τα πράγματα. Πάντως η εταιρεία έχει μια παράδοση στην πρόσληψη κατόχων MBA και μάλιστα την περσινή χρονιά προσέλαβε περισσότερους κατόχους MBA από τα κορυφαία 10 σχολεία σε σχέση με την Goldman και την J.P.Morgan σύμφωνα με την έρευνα του Poets & Quants. Η Amazon προσφέρει καλοκαιρινές θέσεις εκπαίδευσης στη διαχείριση παραγωγής, τη λειτουργία και τα οικονομικά. Την τελευταία χρονιά φιλοξένησε περισσότερους από 170 interns από περισσότερα από 25 προγράμματα MBA.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως στην ίδια λίστα συναντάει κανείς τα ονόματα εταιρειών όπως η Goldman Sachs στην 7η θέση με προτίμηση από το 10,71%, το Facebook στην 8η θέση με ποσοστό προτίμηση το 9,35%, την εταιρεία Nike με ποσσοτό προτίμηση 8,87%, την JPMorgan με ποσοστό προτίμησης το 8,68% , την Delloite και τέλος την Walt Disney στην 12η θέση. 


Παναγιώτης Χαρίτος

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop