Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Παραγωγός Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο οργανωτικός συντονιστής παραγωγής ή διευθυντής παραγωγής ή unit production manager έχει την ευθύνη για την πρακτική οργάνωση, τα γυρίσματα και τη γενική επίβλεψη μιας τηλεοπτικής ή κινηματογραφικής παραγωγής.
Συνεργάζεται στενά με τους συντελεστές της παραγωγής, ηχολήπτες, μοντέρ, ηθοποιούς και κυρίως με το σκηνοθέτη για την επιτυχημένη απόδοση του σεναρίου. Καταρτίζει προϋπολογισμό και απολογισμό δαπανών της παραγωγής καθώς και χρονοδιάγραμμα της παραγωγής διαφόρων σεναρίων και εκπομπών που δεν βασίζονται σε συγκεκριμένο σενάριο (π.χ. ψυχαγωγικές και ενημερωτικές εκπομπές, ζωντανές μεταδόσεις). Τηρεί απλά λογιστικά βιβλία ή χρησιμοποιεί λογιστικά προγράμματα για την παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης της παραγωγής. Διεκπεραιώνει όλες τις απαραίτητες διοικητικές εργασίες και επιτηρεί την ομαλή ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Καταρτίζει και εκτελεί τις συμβάσεις παροχής έργου ή εργασίας του προσωπικού και των λοιπών συμβαλλομένων. Φροντίζει για τις μισθώσεις χώρων και μηχανημάτων και για τις διοικητικές και άλλες άδειες και διευκολύνσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της παραγωγής.
Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο συντονισμός όλων των απαραίτητων εργασιών για την παράσταση προγραμμάτων σε διάφορους χώρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και του κινηματογράφου. Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του συγκεκριμένου επαγγελματία είναι πολύπλευρα και πολυσύνθετα και στοχεύουν στην άψογη λειτουργία κάθε προγράμματος ή έργου. Κυρίως διευθύνει και επιμερίζει τις εργασίες στους συντελεστές παραγωγής προγραμμάτων, εκπομπών και έργων, για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Προγραμματίζει ομάδες εργασίας, συζητά με τους συντάκτες για σημαντικές λεπτομέρειες του έργου τους, προσδιορίζει τους χρόνους παράδοσης και δίνει οδηγίες σε σχέση με τις ενέργειες που απαιτούνται για την παρουσίαση ενός πολύ καλού προγράμματος. Επίσης, ο ρόλος του είναι να μελετά τα σενάρια και κείμενα, να διατυπώνει τις παρατηρήσεις του, να εξετάζει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες και τις απαιτήσεις της παραγωγής και τη φιλοσοφία του σταθμού, του καναλιού ή της πολιτικής του παραγωγού και να δίνει την έγκρισή του για την προώθηση τους .

Συνθήκες Εργασίας:
Κατά τη διάρκεια μιας παραγωγής το ωράριο δεν είναι καθορισμένο, οι ώρες εργασίες είναι πολλές, ακόμα και Σαββατοκύριακα ή αργίες και γενικά επικρατεί άγχος και κούραση, ειδικά σε περιπτώσεις ζωντανής μετάδοσης εκπομπών. Απαιτούνται συχνές μετακινήσεις για εξωτερικά γυρίσματα στην Ελλάδα ή ακόμα και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο οργανωτικός συντονιστής παραγωγής πρέπει να διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες, οργανωτικότητα, ικανότητα να εργάζεται υπό πίεση, υπομονή, επιμονή και καλλιτεχνικές ευαισθησίες.

Σπουδές:
Σπουδές επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ στην ειδικότητα Οργανωτικός Συντονιστής (Παραγωγός). Η κατάρτιση διαρκεί τέσσερα εξάμηνα για αποφοίτους Λυκείων και δύο εξάμηνα για αποφοίτους ΤΕΕ Β΄ Κύκλου, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, εφόσον έχουν παρακολουθήσει συναφή ειδικότητα.
Το πρόγραμμα σπουδών παρέχει βασικές θεωρητικές, τεχνολογικές και καλλιτεχνικές γνώσεις όλων των ειδικοτήτων του χώρου, όπως σκηνοθεσία, φωτισμός, ήχος, μοντάζ, post production, κ.ά. Παράλληλα το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει και ενότητες όπως Ιστορία Κινηματογράφου, Ανάλυση Σεναρίου, Οργάνωση Γυρίσματος, Δημόσιες Σχέσεις κ.ά. με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή τους. Στο τέλος του τέταρτου εξαμήνου οι σπουδαστές έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν προαιρετική εξάμηνη πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενό τους σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, που θεωρείται αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους, λαμβάνουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για την απόκτηση διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης, επιπέδου 3+.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. της παραπάνω ειδικότητας καθορίζονται με την Υπ. Αποφ. Αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙ-ΚΟΜ/84148/1376/1402 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1483, τεύχος Β΄ στις 27-10-2005.
Σύμφωνα με αυτή την Υπ. Απόφαση μπορούν να αποκτήσουν μετά από εξετάσεις την άδεια Φροντιστή. Εάν πραγματοποιήσουν 3 κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους ή 600 ημερομίσθια ως Φροντιστές αποκτούν κατόπιν εξετάσεων την άδεια Βοηθού Διευθυντή Παραγωγής. Τέλος εάν πραγματοποιήσουν 8 κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους ή 1600 ημερομίσθια σε τηλεοπτικές παραγωγές ως Βοηθοί Διευθυντές Παραγωγής αποκτούν ύστερα από εξετάσεις την άδεια Διευθυντή Παραγωγής.
Το δίπλωμα ΙΕΚ είναι απαραίτητο για διορισμό στο δημόσιο τομέα σε θέσεις της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Δ. 50 ΦΕΚ 39/ 5-3-01), ενώ οι κάτοχοι του Διπλώματος ΟΕΕΚ μοριοδοτούνται σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ με 150 μονάδες (άρθρο 8 Ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220/Α’/20-9-02). Το Τμήμα Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού χορηγεί ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος οργανωτικού συντονιστή παραγωγής.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο οργανωτικός συντονιστής παραγωγής δραστηριοποιείται σε εξαρτημένες ή μη εργασίες, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, κινηματογραφικές επιχειρήσεις, στούντιο παραγωγής και επεξεργασίας εικόνας και ήχου, εταιρείες παραγωγής διαφημιστικών ταινιών, εταιρείες παρουσιάσεων multimedia, στούντιο ηχογραφήσεων, στούντιο ραδιοφωνικών παραγωγών, δισκογραφικές εταιρίες, μουσικές σκηνές, στην υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων κ.λπ. όπου επιμελείται ιδίως την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του απολογισμού δαπανών της παραγωγής, την τήρηση απλών λογιστικών βιβλίων, την κατάρτιση και εκτέλεση των συμβάσεων παροχής έργου ή εργασίας του προσωπικού, τις μισθώσεις χώρων και μηχανημάτων και τέλος την έγκαιρη λήψη διοικητικών και άλλων αποφάσεων απαραίτητων για την εκτέλεση της παραγωγής. Οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα αυτό δεν διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές.