Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Ζωγράφος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ζωγράφος φιλοτεχνεί πρόσωπα, τοπία, αντικείμενα ή συνδυασμούς σχημάτων και χρωμάτων σε σταθερές επιφάνειες από μουσαμά, χαρτί, ξύλο και άλλα υλικά. Με οδηγό την έμπνευσή του, συλλαμβάνει ένα σχέδιο που θέλει να αποτυπώσει και αποφασίζει για την τεχνοτροπία ή την τεχνική ολοκλήρωσής του. Αρχικά, διαλέγει τα κατάλληλα υλικά για την καλύτερη απόδοση του έργου, στη συνέχεια σχεδιάζει στο μουσαμά, στο χαρτί ή στο ξύλο το περίγραμμα του σχεδίου που θέλει να φιλοτεχνήσει, επιλέγει τα κατάλληλα χρώματα ή διάφορες αποχρώσεις τους και τέλος, χρωματίζει τον πίνακα για να δημιουργηθεί σιγά - σιγά η τελική μορφή του έργου. Συχνά δουλεύει με ζωντανό μοντέλο φτιάχνοντας πορτραίτα. ʼλλοτε, πάλι, φιλοτεχνεί τοπία και δουλεύει σε εξωτερικούς χώρους, ή αντικείμενα που βλέπει ή έχει κρατήσει στη μνήμη του. Για την προώθηση της δουλειάς του, συνεργάζεται με ιδιοκτήτες εκθεσιακών χώρων και καταστημάτων τέχνης ή διατηρεί ατομικό εργαστήριο και εικαστικό χώρο. Συχνά, έρχεται σε επαφή με ειδικούς που αναλαμβάνουν την προβολή του καλλιτεχνικού του έργου. Ο ζωγράφος χρησιμοποιεί διάφορα υλικά ζωγραφικής, όπως πινέλα, χρώματα, παλέτα, καβαλέτα, μουσαμά, χαρτί, ξύλο, κάρβουνο, μολύβι, μελάνια, νερομπογιές, λάδια, διαλυτικά, αυγό, χρυσόσκονη και άλλα υλικά.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του ζωγράφου βασίζεται στην καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας και διαρκούς κίνησης. Δουλεύει συνήθως μόνος του. Η σωματική κόπωση και η ένταση χαρακτηρίζουν την εργασία του, παράλληλα όμως υπάρχει και η ικανοποίηση της δημιουργίας μετά την ολοκλήρωση του έργου του. Χρειάζεται να ταξιδεύει αρκετά συχνά για να επισκέπτεται πινακοθήκες, χώρους δημοπρασιών, μουσεία και εκθέσεις, προκειμένου να ενημερώνεται σχετικά με τη δουλειά του. Έρχεται σε επικοινωνία και συνεργάζεται με ιδιοκτήτες αιθουσών τέχνης, διοργανωτές εκθέσεων, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης έργων τέχνης, ή υποψήφιους αγοραστές των έργων του. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ημέρες αργίας, αλλά εργάζεται ανάλογα με τη προσωπική διάθεση και την έμπνευσή του. Σε περιόδους παράδοσης ή έκθεσης έργων μπορεί να δουλεύει σε εντατικούς και αρκετά κουραστικούς ρυθμούς. Εργάζεται σε εργαστήριο με άπλετο φως, με ευχάριστη η ατμόσφαιρα και απομονωμένο από θορύβους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοποιεί, καθώς είναι δυνατό μερικές φορές να προκαλέσουν αναθυμιάσεις και αλλεργίες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η ζωγραφική είναι μια τέχνη που σχετίζεται με τον ψυχισμό του καλλιτέχνη, τα βιώματα, την αισθητική και την παιδεία του. Ο ζωγράφος απαιτείται να έχει ταλέντο, ικανότητα για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Χρειάζεται να διαθέτει δημιουργική φαντασία, ευρεία καλλιτεχνική παιδεία και ιδιαίτερη ευαισθησία. Πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα και να εργάζεται με ακρίβεια, προσοχή και ιδιαίτερη μεθοδικότητα. Απαιτείται, ακόμη, εξαιρετική αντίληψη των διαστάσεων του χώρου, ικανότητα στο συνδυασμό υλικών, χρωμάτων, σχημάτων και επιδεξιότητα στη χρήση των ειδικών εργαλείων. Τα κυριότερα σωματικά προσόντα που απαιτούνται για το επάγγελμα είναι η αντοχή, η ευκινησία και η δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων. Στα επιπρόσθετα προσόντα του επαγγελματία θεωρούνται η γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση Η/Υ, γιατί σήμερα το σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί αρχικά στην οθόνη του υπολογιστή. Τέλος, στην περίπτωση που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ή διαθέτει δικό του εργαστήριο και έκθεση πώλησης των έργων του, χρειάζεται να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες και ευελιξία, εφόσον οι δημόσιες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προβολή του έργου του. Για να καταξιωθεί ένας ζωγράφος και να θεωρηθεί επιτυχημένος, απαιτείται προσπάθεια χρόνων, αλλά και η συμβολή άλλων παραγόντων, όπως η συνεργασία με γκαλερί που θα προωθεί τα έργα του, η δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιτεχνικούς κύκλους και δημόσιες σχέσεις που θα προβάλλουν την εικόνα του ως καλλιτέχνη.

Σπουδές:
Σπουδές ζωγραφικής παρέχονται στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου η φοίτηση διαρκεί 10 εξάμηνα και χορηγείται πτυχίο επιπέδου 4. Ακόμη, στη σχολή Γραφικών Τεχνών του AΤΕΙ Αθηνών, όπου η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα (7 εξάμηνα μαθήματα και 1 εξάμηνο πρακτική άσκηση) και απονέμεται πτυχίο επιπέδου 4, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε συναφείς σχολές των Α.Ε.Ι. Σπουδές παρέχονται και στο Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Βασικές γνώσεις ζωγραφικής μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) ή με το σύστημα της μαθητείας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία, αξιοποιώντας και ενισχύοντας το ταλέντο του.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Δεν απαιτείται ειδική άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος. Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ζωγράφου είναι αντίστοιχα με αυτά του Γλύπτη ή του Χαράκτη.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αν είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του καλλιτεχνικό εργαστήριο ή αίθουσα εκθέσεων και πώλησης έργων τέχνης ή ως καλλιτεχνικός συνεργάτης σε αίθουσες τέχνης, μουσεία, πινακοθήκες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια κλπ. Οι αποδοχές του είναι ανάλογες με το ταλέντο και τα προσόντα του ως καλλιτέχνη, αλλά και την προσωπική του διάθεση για δημιουργία. Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής, η βελτίωση της αισθητικής άποψης για τη διακόσμηση των χώρων εργασίας, κατοικίας ή ψυχαγωγίας των ανθρώπων και η αυξανόμενη ζήτηση εικαστικών προϊόντων, δημιουργεί αρκετές εναλλακτικές δυνατότητες εργασίας για το ζωγράφο.

Πηγές Πληροφόρησης:

  • Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: Πατησίων 42, 106 82 Αθήνα,
    τηλ. 210-3897116-7-8, 3816930 και Εργαστήρια: Πειραιώς 256, 183 46, Ρέντης, τηλ. 210-4801260, 4819666, http://www.asfa.gr
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Πανεπιστημιούπολη, 540 06, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-995068-9, 995072-4, 995064, 995066, 995078, φαξ: 2310-995067, http://www.auth.gr
  • AΤΕΙ Αθηνών: Αγίου Σπυρίδωνος και Δημητσάνας, 122 10 Αιγάλεω, τηλ.: 210-5907896, 5385401, 5385403, φαξ: 210-5987719, http://www.teiath.gr
  • ΥΠΕΠΘ: Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: +30 210 3442000 (κέντρο), +30 210 3442505-6-8, +30 210 3442520, fax: +30 210 3442365, e-mail: webmaster@ypepth.gr, web site: www.ypepth.gr
  • Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, http://www.eeta.gr