Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Βάσεις έκπληξη – τριών ταχυτήτων

Ανεξερεύνητο τοπίο χαρακτηρίζεται η φετινή πορεία των βάσεων με τους εκπαιδευτικούς να σημειώνουν ότι το νέο εισαγωγικό σύστημα που εγκαινιάζεται φέτος θα δημιουργήσει το νέο status quo των βάσεων στις σχολές. Η πορεία των μορίων θα θυμίσει ασανσέρ καθώς οι βάσεις θα κινηθούν σε τρεις ταχύτητες ανάλογα με τις σχολές. 

Για άδειες θέσεις στα αμφιθέατρα σχολών που μέχρι τώρα θεωρούνταν κραταιές ή με αυξανόμενο ενδιαφέρον κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις. Οι Παιδαγωγικές Σχολές αλλά και κάποια οικονομικά τμήματα ειδικότερα των περιφερειακών Ιδρυμάτων πολύ πιθανό να δουν τις βάσεις τους να καταβαραθρώνονται εξαιτίας της απομόνωσης τους σε ξεχωριστά πεδία. Τα παραδοσιακά κάστρα που αποτελούν τις αγαπημένες επιλογές των αριστούχων, όπως η Νομική, η Ιατρική και οι Πολυτεχνικές Σχολές, θα παραμείνουν αλώβητα από το νέο σύστημα και σε συνδυασμό με τα εύκολα θέματα που έπεσαν φέτος αναμένεται η ανάλογη άνοδος στα μόρια εισαγωγής.

Στα ίδια επίπεδα λόγω βατών θεμάτων θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές, καθώς τα βατά θέματα επέτρεψαν σε έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων ακόμα κι αν δεν είχαν προσδοκίες για καλούς βαθμούς να κινηθούν σε βαθμολογίες κοντά στη βάση. Οι μεσαίες σχολές όμως που αφορούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων αποτελούν το μεγάλο αίνιγμα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς, ενώ στη Θεωρητική αναλυτές κάνουν λόγο για άνοδο, σε σχολές θετικών αντικειμένων πολλοί περιμένουν περαιτέρω πτώση. 

Μία ανάσα πριν πέσει η αυλαία των Πανελλαδικών με τα τελευταία μαθήματα κατεύθυνσης Λατινικά και Χημεία να εξετάζονται χθες και τα σχόλια να κάνουν λόγο ακόμα μια φορά για βατά θέματα οι πρώτες εκτιμήσεις έχουν ήδη πέσει.

 

Παιδαγωγικά Οικονομικά

Κάθε χρόνο οι συντελεστές που καθορίζουν την πορεία των βάσεων αφορούν τον αριθμό εισακτέων τις βαθμολογίες των υποψηφίων αλλά και τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Φέτος όμως με τον κατακερματισμό των σχολών σε πέντε διαφορετικά πεδία με τους ακόλουθους περιορισμούς που έχει το νέο σύστημα η τράπουλα έχει ξαναμοιραστεί. Για πρώτη χρονιά η τεράστια δεξαμενή υποψηφίων θεωρητικής κατεύθυνσης προς τις Οικονομικές Σχολές σφραγίστηκε. Ο αποκλεισμός από τις Οικονομικές Σχολές (περίπου το 60% θεωρητικών δήλωναν ως δεύτερη επιλογή Οικονομική Σχολή) δεν ήταν το μόνο πλήγμα για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και τα Παιδαγωγικά που παραδοσιακά κατατάσσονταν στη θεωρητική κατεύθυνση πλέον περιθωριοποιούνται σε ένα πεδίο με μόλις 37 σχολές και μάλιστα απαιτούν την εξέταση σε ένα επιπλέον μάθημα. Ειδικότερα οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πρέπει να εξεταστούν στα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι των θετικών στην Ιστορία. Πολλοί υποψήφιοι τρόμαξαν να αναλάβουν το ρίσκο να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα το οποίο είναι διαφορετικής ιδεολογίας από την κατεύθυνσή τους.

Το μειωμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις Παιδαγωγικές Σχολές λόγω του παγώματος των προσλήψεων δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα φέτος. Σύμφωνα με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων λίγοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα για να ανοίξουν τα Παιδαγωγικά.

Την ίδια ώρα ο αποκλεισμός των Οικονομικών Σχολών βραχυκύκλωσε αρκετούς υποψηφίους. Ένα -μικρό βέβαια- ποσοστό των υποψηφίων που κινούνταν προς το πεδίο προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών έκανε στροφή στη Γ΄ Λυκείου τολμώντας να προχωρήσει σε μεταγραφή στις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής για να εισαχθεί σε σχολές οικονομικού αντικειμένου. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες σχολές που υπάρχουν και σε αυτό το πεδίο (σ.σ.: το πέμπτο), πολλοί αναλυτές κρίνουν ότι το μεγάλο μέρος των υποψηφίων που συγκεντρώθηκε σε αυτό το πεδίο δεν θα πετύχει υψηλές βαθμολογίες τραβώντας τις βάσεις προς τα κάτω.

 

Ο «νέος» πίνακας

Φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι με μία φιλοσοφία θεμάτων που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια μαθήματα όπως η Φυσική, η Χημεία και η Έκθεση αποτελούσαν εφιάλτη για τους υποψηφίους. Φέτος τα θέματα που έπεσαν ήταν τα ευκολότερα εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνει ο Μπάμπης Νικολάου, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) και συνεχίζει: «Τα Μαθηματικά και η Βιολογία Κατεύθυνσης είναι τα μαθήματα που θα καθορίσουν το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις καθώς ήταν τα μοναδικά στα οποία το επίπεδο ήταν υψηλότερο φέτος».

Ο κ. Νικολάου σχετικά με την πορεία των βάσεων επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις σε μία χρονιά που όλος ο χάρτης των επιλογών έχει τροποποιηθεί είναι πολύ επίφοβες. «Οι φετινές βάσεις θα διαμορφώσουν τα νέα δεδομένα με τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αναφερόμαστε σε πτώση ή άνοδο των εισαγωγικών μορίων ανά σχολή. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε συγκρίσεις με τα περσινά επίπεδα καθώς ένας από τους τρεις συντελεστές που καθορίζουν τις βάσεις αυτός της επιλογής σχολών έχει αλλάξει ριζικά.

Παράλληλα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τον αριθμό υποψηφίων που έδωσαν πέμπτο μάθημα γιατί πολλοί δήλωσαν αλλά δεν γνωρίζουμε αν τελικά ρίσκαραν να “φορτωθούν” με μία ακόμα εξέταση».

 

Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Ανθρωπιστικές Σπουδές

Εγκλωβισμένοι σε ένα πεδίο με πολύ περιορισμένο αριθμό αντικειμένων βρίσκονται από φέτος οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Η περσινή σφαγή στις βαθμολογίες και η συνακόλουθη πτώση των βάσεων συγκρατημένη βέβαια στις σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών αυξάνει τις πιθανότητες τα μόρια στις δημοφιλείς σχολές να φτάσουν στα υψηλά των προηγούμενων χρόνων. Οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανεβάσουν τη βάση τους, όπως και άλλες σχολές της θεωρητικής κατεύθυνσης, οι Ψυχολογίες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακόμα και οι μεσαίες σχολές αναμένεται να πιάσουν περισσότερα μόρια δεδομένου ότι οι σχολές σε αυτό το πεδίο έχουν μειωθεί. Μόνο από την απώλεια των Παιδαγωγικών οι εν λόγω υποψήφιοι έχουν χάσει 2.000 θέσεις επιπλέον από τις επιλογές τους.

Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

Το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο παρατηρείται στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου εξελίσσεται στη νέα μαζική κατεύθυνση. Με αριθμό σχολών πολλαπλάσιο από τα υπόλοιπα πεδία και τον πιο δύσκολο συνδυασμό μαθημάτων, καθώς περιλαμβάνει Μαθηματικά Φυσική και Χημεία έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές θετικού και τεχνολογικού αντικειμένου. Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αποτελούν το μοναδικό εμπόδιο σύμφωνα με τους καθηγητές, το οποίο μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία των βάσεων, όχι όμως για τις υψηλόβαθμες σχολές.

 Οι Πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται να κερδίσουν το περσινό χαμένο έδαφος και να ανακτήσουν την τεράστια απώλεια μορίων που είχαν πέρσι. Στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν και οι χαμηλόβαθμες σχολές λόγω των εύκολων θεμάτων που επιτρέπουν ακόμα και στους λεγόμενους κακούς μαθητές να πιάσουν βαθμούς κοντά στη βάση. Πιο επίφοβες είναι οι μεσαίες σχολές για τις οποίες εκτιμάται ότι θα πέσουν ελαφρώς λόγω των Μαθηματικών.

Επιστήμες Υγείας

Ακόμα και για ιστορικά υψηλή άνοδο στην Ιατρική Αθήνας κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις. Η Βιολογία κατεύθυνσης ζόρισε λίγο τους υποψηφίους όμως το μικρό ποσοστό των αριστούχων που κάθε χρόνο ξεχωρίζει φέτος σημειώνεται ότι θα επαναφέρει την Ιατρική ακόμα και κοντά στο όριο του 19,5. Σε υψηλά επίπεδα θα

κυμανθούν και οι υπόλοιπες σχολές όπως η Βιολογία η Κτηνιατρική και η Οδοντιατρική, ενώ για τα παραϊατρικά επαγγέλματα αναμένεται ακόμα η επίδοση των υποψηφίων αύριο στη Βιολογία Γενικής Παιδείας αλλά και το μέγεθος της συμμετοχής για να φανεί αν θα επηρεάσουν τις βάσεις.

Επιστήμες Εκπαίδευσης

Η επιβίωση των Παιδαγωγικών φέτος είναι ένα στοίχημα που έχει μπερδέψει εκπαιδευτικούς κι αναλυτές. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι μη φιλικές συνθήκες προς τους υποψηφίους τους έχουν αποτρέψει από τα Παιδαγωγικά και γι’ αυτόν το λόγο κάποιοι παράτολμοι κάνουν λόγο για άδειες θέσεις στις παραπάνω σχολές. Οι βάσεις θα ακολουθήσουν την πορεία του μειωμένου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς όποιος πήρε το ρίσκο φέτος να ανοίξει το τέταρτο πεδίο θα βρεθεί σε σχολή με ελάχιστο κόπο και πολύ χαμηλή βαθμολογία.

Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Με τα οικονομικά περιθωριοποιημένα και το συνδυασμό εξεταζόμενων μαθημάτων σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας από το δεύτερο πεδίο οι υποψήφιοι γλιτώνουν Φυσική και Χημεία οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το πεδίο αφορούν μαθητές χωρίς μεγάλες δυνατότητες για υψηλούς βαθμούς.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί περιμένουν πτώση των βάσεων. Τα Οικονομικά και η Πληροφορική είναι αποκλεισμένα, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι ακόμα και αρκετά τμήματα ακόμα και ΤΕΙ αντικειμένου Πληροφορικής είναι ανοιχτά και από το 2ο επιστημονικό πεδίο.

 

Πηγή: Ελπίδα Οικονομίδη, εφ. «Ελεύθερος Τύπος»

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop