Με λίγα λόγια, οι μέχρι τώρα προβλέψεις φαίνεται να επιβεβαιώνονται, λίγο-πολύ. Τα στατιστικά στοιχεία των μορίων που ανακοινώθηκαν φανερώνουν ένα νέο τοπίο στις βάσεις. Φυσικά, οι επιλογές των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά δελτία, θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Με βάση όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κατάσταση φαίνεται να είναι η ακόλουθη:
1. Ανθρωπιστικών Επιστημών
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μικρή άνοδος έως και 150 μόρια αναμένεται για τις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενώ μεγαλύτερη για την Κομοτηνή. Οι Σχολές Ψυχολογίας ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και τις περιφέρειες πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν τα 17.500 μόρια. Αύξηση 200 μορίων ίσως υπάρξει και στη Φιλολογία αλλά και την Κοινωνιολογία. Φαίνεται πως θα υπάρξει ανοδική κίνηση στις μεσαίες σχολές με χαμηλότερες βάσεις.
Το ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας στην Αθήνα πολύ πιθανόν να αυξήσει τα μόριά του, ενώ και στα υπόλοιπα που κινούνται στα 10.000 με 12.000 μόρια αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.
2. Θετικών και τεχνολογικών Επιστημών
Ελάχιστες μεταβολές και αυξομείωση 100 με 200 μόρια αναμένονται σε αυτό το πεδίο. Οι Πολυτεχνικές Σχολές δεν θα έχουν μεταβολές φέτος. Στασιμότητα με απώλεια μορίων μέχρι 300 προβλέπεται και στις μεσαίες σχολές (π.χ. Φυσικομαθηματικές). Χαμένοι θα είναι όσοι στοχεύουν από αυτή την κατεύθυνση σε σχολές Βιολογίας.
Στα ΤΕΙ που κινούνται κοντά στη βάση του 10 με αντικείμενο την Ηλεκτρολογία, τη Μηχανολογία και την Τεχνολογία Τροφίμων η απώλεια ακόμα και πάνω 1.000 μόρια είναι δεδομένη.
3. Επιστήμες Υγείας
Η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να περάσει τα 19.000 μόρια. Το ίδιο ανοδικά αναμένεται και για την Ιατρική Θεσσαλονίκης, που ενδέχεται να ανέβει ακόμα και 300 μόρια. Επίσης ώθηση προς τα πάνω ακόμα και 500 μορίων αναμένεται για τις σχολές που κινούνται στα 17.000 με 18.000 μόρια.
Άνοδος αναμένεται και στα ΤΕΙ του 5ου Επιστημονικού Πεδίου όπως οι Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Μαιευτική και Νοσηλευτική, ακόμα 600 μορίων. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από το επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
4. Παιδαγωγικά
Μέχρι και 1.000 μόρια αναμένεται να πέσουν οι βάσεις εδώ. Μάλιστα, στις σχολές με χαμηλότερες βάσεις η πτώση αναμένεται ιλιγγιώδης.
5. Οικονομίας και Πληροφορικής
Στο πεδίο αυτό αναμένεται οι μεταβολές να είναι περιορισμένες. Το Τμήμα Λογιστικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιθανόν να κρατηθεί στα 17.000 μόρια, τα Ναυτιλιακά και τα Χρηματοοικονομικά μπορεί να έχουν μια μικρή αύξηση, ενώ τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα.
Στα ΤΕΙ αναμένεται πτώση σε τμήματα όπως Λογιστική και Διοίκηση Επιχειρήσεων.