Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Τα αχαρτογράφητα νερά των βάσεων

Οι εκτιμητές θεωρούν ότι φέτος κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Ο λόγος είναι ότι το νέο σύστημα Πανελλαδικών στρέφει τους φοιτητές σε άλλες κατευθύνσεις από τις μέχρι τώρα ισχύουσες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και την Ελπίδα Οικονομίδη, οι εκτιμήσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο έχουν ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο

Ανθρωπιστικές Σπουδές

Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι. Οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων. Επομένως αναμένεται να διατηρηθούν ή και αυξηθούν λίγο τα μόρια εισαγωγής. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα, όπου λόγω κρίσης η ζήτηση φθίνει.

2ο επιστημονικό πεδίο

Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Στις πολυτεχνικές σχολές αναμένεται τα μόρια εισαγωγής να αυξηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 στα κεντρικά ιδρύματα. Οι περισσότερες σχολές αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια, ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 18.600 μόρια. Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα. Στα ΤΕΙ η πτώση μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια.

3 επιστημονικό πεδίο

Επιστήμες Υγείας

Το μάθημα της Βιολογίας φαίνεται ότι θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 19.000 μορίων. Ανοδική ακόμα και με 300 μόρια πάνω αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών. Και στα ΤΕΙ αναμένεται να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής. Πτώση ενδεχομένως να υπάρξει μόνο στις σχολές που δεν ξεπερνούν τα 9.000 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο

Παιδαγωγικές Σχολές

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο ακόμα και κάτω του 10. Πρόκειται για ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων.

5 επιστημονικό πεδίο

Οι οικονομικές σχολές αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια. Πτώση θα υπάρξει ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα. Σε ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση η εκτιμώμενη πτώση φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 12.000 μόρια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος – Ελπίδα Οικονομίδη

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop