Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Πτώση των βάσεων έως 4.000 μόρια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία, οι φετινές βάσεις αναμένεται να κυμανθούν σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα, ακόμα και 4.000 μόρια πιο κάτω.

Η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα και η απουσία της προσμέτρησης των προφορικών σχολικών βαθμών θα φέρουν μεγάλες ανατροπές στις βάσεις που, στην πλειονότητα των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα κινηθούν πτωτικά. Μια απόπειρα αποτύπωσης της πορείας των αναμενόμενων βάσεων εισαγωγής σε 43 σχολές των πέντε επιστημονικών πεδίων, επιχείρησε ο εκπαιδευτικός-φροντιστής κ. Γιώργος Χατζητέγας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ακόλουθες παραδοχές:

-          Τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων

-          Τον παρόμοιο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων.

Επιπροσθέτως, ελήφθησαν υπόψη:

-          Ο νέος αλγόριθμος υπολογισμού των μορίων με τα 4 μαθήματα

-          Η αναδιάταξη των υποψηφίων στους προσανατολισμούς των σπουδών

-          Η επιλογή του 5ου μαθήματος.

 Οι επιδόσεις του 2015

Οι νέες βάσεις προσμετρήθηκαν με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων του 2015 οι οποίοι εισήχθησαν οριακά στα αντίστοιχα τμήματα και οι επιδόσεις τους στα μαθήματα τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νέου συστήματος.

Βάσει των παραπάνω, υπογραμμίζει ο κ. Χατζητέγας, προκύπτει ότι οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές, όπως στις Ιατρικές, θα παρουσιάσουν πτώση τουλάχιστον 600 μορίων σε σχέση με πέρυσι (η Ιατρική της Αθήνας αναμένεται να «πέσει» στα 18.500 μόρια).

Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις Νομικές Σχολές (κοντά στα 17.500 μόρια αναμένεται ότι θα βρεθεί αυτή της Αθήνας), ενώ στις υψηλόβαθμες Οικονομικές Σχολές και στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου η πτώση αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια.

Επίσης, η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι εντυπωσιακή – πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 2.000 μόρια – στα τμήματα μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Παιδαγωγικά Τμήματα

Στην περίπτωση των παιδαγωγικών τμημάτων, οι βάσεις θα κάνουν «βουτιά» η οποία μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 4.000 μόρια (π.χ. στο παιδαγωγικό Ιωαννίνων).

Μάλιστα,  δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια περιφερειακά τμήματα των παιδαγωγικών σχολών να παρουσιάσουν εξαιρετικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής μερικών χιλιάδων μορίων μόνο, καθώς μόλις το 6% του συνόλου των υποψηφίων όλων των προσανατολισμών φαίνεται να επιλέγουν το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών.

Πηγή: Χαρά Καλημέρη, Εφημερίδα Ημερησία

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop