Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Με εκπλήξεις οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την επεξεργασία των γραπτών. Χαμηλώνει ο πήχης εισαγωγής σε δεκάδες σχολές. Ευκαιρίες εισόδου στα Παιδαγωγικά Τμήματα της περιφέρειας. Άνοδος αναμένεται στις περιζήτητες σχολές. 

Χαμηλά θα κατέβει ο πήχης εισαγωγής για δεκάδες σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ φέτος, όπως για παράδειγμα στις παιδαγωγικές σχολές, όπου πολλοί υποψήφιοι θα εισαχθούν με μόλις 10.000 μόρια, αλλά και σε τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου οι βάσεις θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία.

Στον αντίποδα, άνοδος των βάσεων αναμένεται σε πρωτοκλασάτες σχολές, όπως ιατρικές, οδοντιατρικές και κτηνιατρικές, ενώ ανοδικά ή στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν νομικές, ψυχολογίας και πολυτεχνικές, εξαιτίας των ευκολότερων θεμάτων σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Αυτή είναι η πρώτη γενική εικόνα για την πορεία των βάσεων φέτος, η οποία όμως στο επόμενο διάστημα μπορεί να διαφοροποιηθεί, όταν δηλαδή το υπουργείο Παιδείας θα δώσει τα στατιστικά στοιχεία με τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων.

Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά τις προβλέψεις για τις βάσεις, καθώς το εξεταστικό άλλαξε και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και συνεπώς όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα περί τα τέλη του Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις που θα ανατρέψουν πιθανόν σημαντικά τις προβλέψεις των εκπαιδευτικών που επί χρόνια ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

 

«Σαφή θέματα»

Χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με το μάθημα της Βιολογίας για τον μεγάλο όγκο των υποψηφίων που εξετάστηκαν με το παλαιό και το νέο σύστημα. Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, τα θέματα χαρακτηρίζονται ως σαφή, καλύπτουν ευρύ φάσμα της διδακτέας ύλης και απαιτούν σύντομες απαντήσεις. Θεωρούμε θετικό ότι υπήρχαν θέματα που βασίζονται όχι μόνο στην απλή ανάκληση, αλλά και στην εφαρμογή των βιολογικών γνώσεων. Οι μαθητές με γνώση και κατανόηση της εξεταζόμενης ύλης μπορούσαν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εξέτασης.

Ο «μαραθώνιος» των εξετάσεων θα συνεχιστεί με τις ενδοσχολικές, τις επαναληπτικές για όσους δεν μπόρεσαν αυτές τις ημέρες να εξεταστούν και με τα ειδικά μαθήματα.

Το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δεσμευτεί, παρότι φέτος οι εξετάσεις ήταν πολλές, λόγω του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγής, ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Συνεπώς υπολογίζεται ότι τα αποτελέσματα με τις βαθμολογίες που πέτυχαν οι υποψήφιοι θα ανακοινωθούν έως το τέλος Ιουνίου και αμέσως μετά θα δοθούν οι ημερομηνίες, μέσα στις οποίες τα παιδιά θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις σχολές της επιλογής τους. Όσον αφορά τις φετινές εξετάσεις, οι γενικές εκτιμήσεις προέρχονται από καθηγητές σχολείων με τεράστια εμπειρία στις Πανελλαδικές, αλλά και από φροντιστές που γνωρίζουν πώς έγραψαν τα παιδιά φέτος και μπορούν να κάνουν ορισμένες προβλέψεις.

Τα συμπεράσματα μέχρι τώρα είναι τα εξής:

1. Φέτος οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα καθώς τα θέματα δεν είχαν τεράστιες δυσκολίες και μάλλον ήταν περιορισμένων απαιτήσεων για τους πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αύξηση στα ποσοστά των αριστούχων και άρα άνοδο των βάσεων στις περισσότερες σχολές υψηλής ζήτησης, δηλαδή όπου η βάση πέρυσι ήταν πάνω από 18.000 μόρια.

2. Τα ευχαρίστα νέα είναι ότι φέτος ένας αρκετά μεγάλος αριθμός υποψηφίων θα περάσει εύκολα από την πόρτα σχολών επιλογής τους και κυρίως του 4ου Πεδίου των Επιστημών Εκπαίδευσης. Εδώ κάποιοι θα βρεθούν στις παιδαγωγικές σχολές με 10.000 μόρια ακολουθώντας το μεράκι τους, αφού κατά τα λοιπά τίποτα δεν μοιάζει ευνοϊκό πλέον για τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς. Εκτός εάν κάποιοι επηρεαστούν από τις υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς τα επόμενα χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο θα δώσει και στους ίδιους καλές μελλοντικές προοπτικές.

3. Όσοι ενδιαφέρονται για τις επιστήμες Υγείας, ας κρατήσουν μικρό καλάθι, καθώς και φέτος ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι πολύ μεγάλος. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει και για τα παραϊατρικά επαγγέλματα, αφού οι επιδόσεις στη Βιολογία που εξετάστηκε χτες φαίνεται ότι θα είναι υψηλές.

 

Πού θα κινηθούν τα μόρια ανά επιστημονικό πεδίο

Με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία η εικόνα ανά επιστημονικό πεδίο έχει ως εξής:

 

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Τα θέματα σε Αρχαία και Λατινικά ήταν περίπου ίδιας κλίμακας με πέρυσι με κάποια μεγαλύτερη δυσκολία στην Ιστορία. Οι καθηγητές εκτιμούν ότι οι βάσεις θα κινηθούν ανοδικά στις Νομικές, στις σχολές Ψυχολογίας και MME, ενώ στις μεσαίες σχολές η κίνηση των μορίων θα είναι γενικά στα ίδια με πέρυσι επίπεδα με ανοδικές ίσως τάσεις.

 

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Τα Μαθηματικά προσανατολισμού και η Φυσική προσανατολισμού αποτελούν το βαρόμετρο για τις σχολές αυτού του πεδίου και μάλλον οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες από πέρυσι. Οι σχολές υψηλής ζήτησης θα έχουν αύξηση μορίων κάτι που δεν θα ισχύσει για τις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

 

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής)

Τα ευκολότερα θέματα θα αυξήσουν τους αριστούχους και τις βάσεις. Το ίδιο θα ισχύει και στα Τμήματα Παραϊατρικών Επαγγελμάτων, όπως δείχνουν οι επιδόσεις στη Βιολογία. Οι βάσεις στις Ιατρικές πάλι θα φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ υψηλά θα κινηθούν και οι υπόλοιπες υψηλόβαθμες, όπως Βιολογίας Οδοντιατρικής κ.ά.

 

4ο Πεδίο Επιστήμες (Επιστήμες Εκπαίδευσης)

Το πεδίο αυτό έχουν επιλέξει λίγοι υποψήφιοι, δεδομένου ότι τα επαγγέλματα αυτά δεν έχουν πλέον επαγγελματική αποκατάσταση. Οι βάσεις μάλλον θα κατρακυλήσουν και αυτοί που επέλεξαν αυτές τις σχολές θα βρεθούν μέσα χωρίς να χρειαστούν μεγάλες βαθμολογίες.

 

5ο Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Τα μαθήματα βαρύτητας αυτού του πεδίου είναι τα Μαθηματικά προσανατολισμού και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στα Μαθηματικά οι επιδόσεις είναι καλύτερες

από πέρυσι. Όμως φέτος οι μαθητές της Θεωρητικής αποκλείονται από τις Οικονομικές Σχολές, γεγονός που μάλλον θα ωθήσει τις βάσεις προς τα κάτω. Φέτος ο αριθμός των υποψηφίων για τις Οικονομικές Σχολές είναι μικρότερος. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, οι βάσεις εισαγωγής θα πάρουν την κατιούσα και κυρίως στις σχολές της περιφέρειας.

 

Πηγή: ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ, εφημ. «Έθνος»

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop