Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2016

 Όπως κάθε χρονιά, έτσι και για το 2016 κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες λίστες με τα επαγγέλματα που προβλέπεται πως θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Είναι ευνόητο πως μεταξύ των καταλόγων αυτών υπάρχουν αποκλίσεις. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως π.χ. το ότι αναφέρονται σε διαφορετικές αγορές εργασίας.

Παρόλ’ αυτά, μέσα από μια συγκριτική εξέταση των καταλόγων αυτών υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει μια ομάδα επαγγελμάτων τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν σημαντικές προοπτικές απασχόλησης για το νέο έτος.

Έτσι, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν ως επί το πλείστον επαγγέλματα του κλάδου υγείας, με τις νοσοκόμες να είναι από επαγγέλματα που εμφανίζονται σχεδόν παντού. Στην περίπτωση αυτή ορισμένες λίστες περιλαμβάνουν και συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως τις νοσοκόμες αναισθησιολόγους. Άλλα επαγγέλματα υγείας που φαίνεται να έχουν καλές προοπτικές για το 2016 είναι τα οδοντιατρικά (οδοντίατρος, ορθοδοντικός), ενώ δεν λείπουν οι παιδίατροι και οι γυναικολόγοι/μαιευτήρες.

Στο χώρο των επαγγελμάτων υγείας ανήκουν και οι ψυχολόγοι, με ορισμένες από τις ειδικότητες του κλάδου αυτού να περιλαμβάνονται στις σχετικές λίστες. Μία από τις πλέον γνωστές ειδικότητες είναι αυτή του ψυχιάτρου, ενώ σημαντικές προοπτικές παρουσιάζουν και οι βιομηχανικοί-οργανωσιακοί ψυχολόγοι.

Ένας άλλος επαγγελματικός κλάδος που σταθερά παρουσιάζει προοπτικές είναι των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην κατηγορία αυτή εμφανίζονται κυρίως οι softwaredevelopers, οι computer systems analysts και οι web developers, αλλά και οι information security analysts.

Επίσης, ζήτηση φαίνεται να έχουν και ορισμένα επαγγέλματα σχετικά με το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και την αγορά, όπως marketing managers, sales managers και market research analysts.

Υπάρχουν, τέλος, και επαγγέλματα, τα οποία φαίνεται να έχουν θετικές προοπτικές για το 2016, αλλά δεν κατηγοριοποιούνται. Μεταξύ αυτών είναι οι προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι, οι περιβαλλοντικοί μηχανικοί, οι βιοϊατρικοί μηχανικοί, οι διατροφολόγοι κτλ.

Πέρα από τη σχετικότητα που παρουσιάζουν οι λίστες κατάταξης επαγγελμάτων με προοπτικές, θα πρέπει να επισημανθεί ότι θα ήταν μεγάλο σφάλμα να τις παίρνει κανείς κατά γράμμα. Με άλλα λόγια, θα ήταν λάθος να καθορίσει κανείς την επαγγελματική του σταδιοδρομία βασιζόμενος σε αυτές. Δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι: πρώτον, αν κανείς κάνει επιλογή επαγγέλματος βάσει κάποιας λίστας, τότε είναι πολύ πιθανό, μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να έχουν μεταβληθεί οι περιστάσεις, οπότε να αποδειχθεί λάθος επιλογή. Δεύτερον, επειδή το επάγγελμα έχει κεντρική σημασία στη ζωή του καθενός μας, καθώς επηρεάζει και την προσωπική μας ζωή, μια λάθος επιλογή επαγγέλματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Αυτό σημαίνει πως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα δημιουργήσει προβλήματα και στην προσωπική ζωή. Οπότε, η επιλογή επαγγέλματος θα πρέπει να λαμβάνεται με ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως οι διάφορες δεξιότητες.

Επομένως, οι λίστες κατάταξης επαγγελμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δείκτες για το πού κατευθύνεται μια συγκεκριμένη αγορά εργασίας. Έχει ενδιαφέρον να τις παρακολουθεί κανείς, όχι για να καθορίσουν τις επαγγελματικές του αποφάσεις, αλλά, όταν θα έρθει η ώρα να πάρει μια απόφαση για το επαγγελματικό του μέλλον, να μην κινηθεί αυθαίρετα. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν κανείς σπουδάσει ένα επάγγελμα που δεν περιλαμβάνεται στις οποιεσδήποτε λίστες, καθόλου αυτό δεν σημαίνει πως θα αποτύχει επαγγελματικά.


Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD

 


 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop