Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

«Πράσινες» Δεξιότητες

Τα «πράσινα» επαγγέλματα είναι ένας ολοένα διευρυνόμενος τομέας με μεγάλη σημασία τόσο στην αγορά εργασίας (λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας) όσο και στη ζωή μας (λόγω του θετικού αντίκτυπου που αυτά έχουν στο περιβάλλον). Όπως προκύπτει από τη σχετική δημοσίευση του CEDEFOP[1], υπάρχει αυξημένη ζήτηση για δεξιότητες σχετικές με την περιβαλλοντική συνείδηση. Ο λόγος δεν είναι μόνο το ότι υπάρχει αύξηση των θέσεων εργασίας σε «πράσινα» επαγγέλματα, αλλά και επειδή αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για την εκτίμηση κόστους, ωφελειών και ρίσκου μιας επένδυσης σε εξοπλισμό περιβαλλοντικά φιλικό, οικονομικό κτλ., ενώ διασφαλίζεται και η συμμόρφωση προς τα περιβαλλοντικά στάνταρ και τους αντίστοιχους κανόνες. Η ζήτηση για τέτοιου είδους δεξιότητες δεν είναι ζήτημα «εσωτερικό» των διαφόρων εταιριών και οργανισμών που κινούνται στο χώρο αυτό, αλλά προκύπτει και από τις εφαρμοζόμενες ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές. Μάλιστα, η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων έχει περάσει και σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η ανάπτυξη του «πράσινου» τομέα σε σχέση με τις δεξιότητες, όπως αναφέρει το CEDEFOP, αναμένεται να είναι τόσο ποσοτική (περισσότερες θέσεις εργασίας), όσο και ποιοτική (περιεχόμενο της θέσης εργασίας). Για να γίνει κατανοητός ο ποιοτικός χαρακτήρας, ας σκεφτούμε τους μάνατζερ, που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται, μέσω νόμων αλλά και από την ίδια την κοινωνία, ώστε να προσαρμόσουν κατάλληλα τη διαχείριση, την παραγωγή και την κατανάλωση των υπηρεσιών ή των αγαθών που παράγει η εταιρία όπου εργάζονται.

Οι κατάλληλες για τον χώρο αυτό δεξιότητες που απαιτούνται κάθε άλλο παρά έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Ορισμένες από τις δεξιότητες που χρειάζονται για τον τομέα της «πράσινης» οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

- Πωλητή και παρόχου υπηρεσιών προς τον πελάτη, ώστε να καλύπτεται η πώληση ή παροχή τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον και η σχετική συμβουλευτική.

- Συντονισμού και διαχείρισης, προκειμένου να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, που θα είναι οικονομικά και κοινωνικά αποδεκτές.

- Καινοτομίας και αναλυτικής σκέψης για τον εντοπισμό ευκαιριών και την ορθή στρατηγική εκμετάλλευσή τους.

- Επιχειρηματικό πνεύμα για όσους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν εμπορικά την ιδέα που έχουν σκεφτεί.

- STEM, δηλαδή γενική κατανόηση του ρόλου της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών σε μια οικονομία και κοινωνία που γίνεται «πράσινη».

Οι παραπάνω δεξιότητες που επισημαίνει το CEDEFOP διαπιστώνουμε ότι δεν είναι κάποιες περιθωριακές ικανότητες, αλλά πρόκειται για βασικές δεξιότητες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες του τομέα. Είναι δεξιότητες που καθένας μπορεί να αναπτύξει. Αυτό με τη σειρά του δηλώνει ότι είτε θα πρέπει κανείς εξαρχής να εστιάσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προς αυτή την κατεύθυνση, είτε, το πιθανότερο για μια αγορά διαρκώς μεταβαλλόμενη, να είναι έτοιμος να προσαρμοστεί σε αυτόν τον χώρο, εφόσον κάποια στιγμή χρειαστεί. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί, δεν απαιτείται (εκτός ίσως από πολύ ακραίες περιπτώσεις) να έχει κάποιος όλες αυτές τις δεξιότητες, καθώς αφορούν διαφορετικούς τομείς του συγκεκριμένου χώρου. Ωστόσο, όσες περισσότερες διαθέτει, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας έχει, οπότε μπορεί να βελτιώσει τη θέση του στον τομέα των «πράσινων» επαγγελμάτων.

 

Μιχάλης Κατσιμίτσης, PhD



[1] CEDEFOP, Focus on Environmental Awareness Skills, Απρίλιος 2015.

 

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop