Η αγωνία και το άγχος για τις Πανελλαδικές, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, συχνά δημιουργεί την εντύπωση ότι, αν για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν καταφέρεις να συγκεντρώσεις την απαραίτητη βαθμολογία, για να εισαχθείς σε μια σχολή, έχεις καταστραφεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Πέρα από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ υπάρχουν επιλογές που κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι.
ΙΕΚ
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», σήμερα υπάρχουν 130 δημόσια ΙΕΚ, όπου φοιτούν περίπου 30.000 σπουδαστές σε 146 ειδικότητες, που διαρκώς ανανεώνονται. Οι περισσότεροι επιλέγουν τα δημόσια ΙΕΚ, καθώς είναι δωρεάν, αλλά έχουν και καλή φήμη.
Τα ΙΕΚ προσφέρουν εξειδίκευση τέτοια που δίνει στους αποφοίτους περισσότερες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και απόφοιτοι πανεπιστημίων πηγαίνουν στα ΙΕΚ για να σπουδάσουν. Πλέον, υπάρχει και η δυνατότητα της Μαθητείας: ο νέος σπουδάζει και ταυτόχρονα εκπαιδεύεται σε κάποια επιχείρηση αμειβόμενος και με ασφάλιση αλλά και με την πιθανότητα να παραμείνει στη θέση του, όταν ολοκληρωθεί η περίοδος της Μαθητείας.
Η διάρκεια φοίτησης στα ΙΕΚ είναι πέντε εξάμηνα (τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας). Αιτήσεις εγγραφής στα δημόσια ΙΕΚ γίνονται στις αρχές Σεπτέμβρη (τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτώβρη).
Κολέγια
Στα κολέγια γράφονται κάθε χρόνο γύρω στους 5.000 σπουδαστές (3.500 σε προπτυχιακά προγράμματα, 1.500 σε μεταπτυχιακά). Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 5.500 έως 8.500 ευρώ τον χρόνο για 3ετείς ή 4ετείς σπουδές και από 9.000 έως 12.000 ευρώ για τα ετήσιας διάρκειας μεταπτυχιακά, ενώ για διετή από 6.000 ευρώ ανά έτος.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων. Αρμόδιο για τις αναγνωρίσεις επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των ανωτέρω πτυχίων με τα αντίστοιχα που απονέμονται στα ελληνικά πανεπιστήμια ή ΤΕΙ είναι το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)
Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο γίνονται κάθε χρόνο περίπου 50.000 αιτήσεις, ενώ φοιτούν γύρω στους 32.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Καθώς είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο, είναι απολύτως ισότιμο με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας, οπότε παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας.
Οι σπουδές είναι ευέλικτες, αφού πρόκειται για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Φέτος ο τρόπος εισαγωγής θα αλλάξει (γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί η κλήρωση), αλλά δεν έχουν γίνει προς το παρόν σχετικές ανακοινώσεις.
Πανεπιστήμια Κύπρου
Οι τίτλοι σπουδών στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου είναι αναγνωρισμένοι από την Κυπριακή Δημοκρατία, από όλα τα κράτη της EE και από άλλα, ενώ έχουν κριθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ομοταγή προς τα ελληνικά ΑΕΙ. Ωστόσο, καλό είναι, όποιος ενδιαφέρεται για σπουδές στην Κύπρο να επικοινωνήσει με τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), ώστε να πάρει πληροφορίες για την αναγνώριση του πτυχίου που τον ενδιαφέρει.
Τα κριτήρια επιλογής στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου είναι o γενικός βαθμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων που υποβάλλεται απευθείας στα πανεπιστήμια τον Ιούλιο. Δεκτοί γίνονται οι Έλληνες υποψήφιοι ως υπεράριθμοι σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των Κυπρίων εισακτέων.
Πηγή: ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ, εφημ. «Έθνος»