Η εικόνα των βάσεων μετά τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι αρκετά περίεργη. Όλοι κάνουν λόγο για «ασανσέρ» των βάσεων, μιας και δεν υπάρχει κάποια λίγο πολύ ενιαία εικόνα.
Έτσι ο Ν. Μάστορας (εφ. ΤΑ ΝΕΑ) επισημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός αριστούχων στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου Πεδίου (Επιστήμες Υγείας). Από την άλλη, φαίνεται πως στις παιδαγωγικές σχολές του 4ου Πεδίου θα μπουν υποψήφιοι με πολύ χαμηλούς βαθμούς, λόγω πτώσης πολλών χιλιάδων μορίων. Αυτό θα οφείλεται στο ότι, από τους 4.910 υποψηφίους που δήλωσαν παιδαγωγικές σχολές από την ομάδα Ανθρωπιστικών Επιστημών, οι 2.343 (σχεδόν οι μισοί) βαθμολογήθηκαν με κάτω από 5 με άριστα το 20 στα Μαθηματικά που εξετάστηκαν.
Ο κ. Αντώνης Φλωρόπουλος, διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο και Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκτιμά ότι στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών φαίνεται πως θα υπάρξουν αυξομειώσεις με ανοδικές τάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης, ενώ στις σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης θα έχουμε μικρή πτώση. Στο 2ο Πεδίο (θετικές Επιστήμες), αν και στη Φυσική Προσανατολισμού το ποσοστό των αριστούχων εκτοξεύτηκε στο 27,88, στις πολυτεχνικές σχολές υψηλής ζήτησης (ιδίως τις περιφερειακές) ίσως υπάρξει ακόμα και σημαντική πτώση. Όσο για το 3ο Πεδίο, φαίνεται πως θα υπάρξει μικρή άνοδος στις ιατρικές και άλλες περιζήτητες σχολές. Οι υπόλοιπες θα κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Στο 4ο Πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης και στο 5ο της Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται καθολική και ραγδαία πτώση των βάσεων παντού.
Όσον αφορά τα θέματα, με βάση τα στατιστικά, οι περισσότεροι αριστούχοι ήταν στη Χημεία (22,98%), στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (20,31%) και στη Φυσική (17,78%). Τα πιο δύσκολα θέματα ήταν της Ιστορίας Γενικής Παιδείας (πάνω από 8 στους 10 έγραψαν κάνω από τη βάση, 82,64%). Μεγάλη αποτυχία σημειώθηκε στα Μαθηματικά Ομάδας Οικονομίας-Πληροφορικής (77,89%) και της Γενικής Παιδείας (66,19%), ενώ στα αρχαία έφτασε στο 52,65%.