Πάνω από 200 E-Learning Προγράμματα

Όλα αλλάζουν στις βάσεις

Τα γεμάτα αντιθέσεις στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στις φετινές βάσεις. Σε αυτό συντείνουν τόσο ο τρόπος της φετινής εξέτασης (παλαιό, νέο σύστημα), όσο και θα θέματα.

Σύμφωνα με την Ελπίδα Οικονομίδη (εφημ. «Ελεύθερος Τύπος»), οι εκτιμήσεις για το πώς θα κυμανθούν οι βάσεις έχουν ως εξής:

Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Μικρή άνοδος μορίων αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Νομική. Αυξημένοι είναι οι αριστούχοι στα Αρχαία και στα Λατινικά, με την Ιστορία να εξισορροπεί το μέσο όρο, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων δεν ήταν τόσο καλές. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι περσινές απώλειες που σημειώθηκαν στις σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα επανακτηθούν εν μέρει. Δηλαδή στις δύο Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα ανέβουν λίγο οι βάσεις, όπως και σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία, όπου τα χαμένα μόρια δεν ξεπέρασαν τα 600. Επιφυλακτικοί είναι οι εκτιμητές για τις σχολές της περιφέρειας που υπολογίζεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Στο πολυπληθές από τμήματα 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται σφαγή ανάμεσα στους υποψηφίους για μία θέση σε πολυπόθητες σχολές. Οι αριστούχοι σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για σκληρή μάχη σε δημοφιλή τμήματα του Πολυτεχνείου.

Βέβαια μετά την κατακόρυφη περσινή απώλεια μορίων ακόμα και σε τμήματα του ΕΜΠ οι εκτιμήσεις σημειώνουν ότι οι βάσεις θα φτάσουν στα επίπεδα του 2014, ανακτώντας το χαμένο έδαφος. Πάντως η αλλαγή της φιλοσοφίας θεμάτων, η οποία ειδικά στη Φυσική απέδωσε εκτίναξη του ποσοστού των αριστούχων, δεν άλλαξε δραστικά τα πράγματα στον αριθμό των υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση. Στα Μαθηματικά το 46,76% έγραψε κάτω από τη βάση ενώ αυξημένα ποσοστό σε σχέση με πέρσι είχαν και η Χημεία και Βιολογία. Αυτό πρακτικά θα αφήσει ανεπηρέαστες τις χαμηλόβαθμες σχολές που κινούνται στα όρια της βάσης του 10 και πολύ πιθανόν να ρίξει και τις μεσαίες.

Επιστήμες Υγείας

Στο κατώφλι του 19 κλίνουν όλες οι εκτιμήσεις ότι θα επιστρέψει η Ιατρική Αθηνών συμπαρασύροντας και τις περιφερειακές σχολές στην άνοδο. Η Βιολογία και η Φυσική με συντελεστή βαρύτητας δεν δυσκόλεψαν τους αριστούχους στις επιδόσεις, αλλά θα τους δυσκολέψουν στη διεκδίκηση μιας θέσης στην πολυπόθητη Ιατρική.

Άνοδος αναμένεται και στις υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές, όπως της Βιολογίας, της Κτηνιατρικής και της Οδοντιατρικής, ενώ στα παραϊατρικά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών που εισέρχονται με ποινή μορίων πολύ πιθανόν να μείνουν εκτός από τις δημοφιλείς σχολές λόγω των καλών επιδόσεων των υποψηφίων των θετικών Σπουδών.

Επιστήμες Εκπαίδευσης

Ο διαχωρισμός των Παιδαγωγικών σε ξεχωριστό πεδίο επιβεβαιώνει τις θεωρίες απομόνωσης και υποβάθμισης με τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα βαρύτητας να καταβαραθρώνουν τις βάσεις των πάλαι ποτέ υψηλόβαθμων σχολών. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης επέδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά με τις υψηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά να είναι μεν περιορισμένες αλλά να παραμένουν σε μεσαία επίπεδα. Αντίθετα η επιλογή από το δεύτερο και τρίτο επιστημονικό πεδίο Θετικές Σπουδές και Οικονομίας-Πληροφορικής της Ιστορίας Γενικής Κατεύθυνσης αποδείχτηκε Βατερλώ. Το 84,48% των υποψηφίων των Θετικών Σπουδών έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής το ποσοστό έφτασε το 81,19%. Στη θεωρητική το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66,19% μειωμένο κατά 20% σε σχέση με πέρσι.

Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Άλλος ένας διαχωρισμός που θα κοστίσει ακριβά κυρίως στις Οικονομικές Σχολές που διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα μόρια εισαγωγής. Τα Μαθηματικά αποδείχτηκαν σοβαρό εμπόδιο για τους υποψήφιους με μόλις το 22,11% να γράφει πάνω από τη βάση. Ανάχωμα για τη συγκράτηση των βάσεων είναι οι καλές επιδόσεις του 32% στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που έχουν συντελεστή βαρύτητας. Και πάλι όμως η κάθοδος στα μόρια αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις σχολές της Πληροφορικής όσο και τα Οικονομικά που θα χάσουν πολλά μόρια.

 

Προγράμματα e-Learning

Uoa Gifts shop